Programa: Hotel, Residencial
Client: Shore Properties
Tamany: 11.914  m2
Localització: Addis Abeba, Etiòpia
Estat: En construcció
Tiemps: 2019-2025

El futur edifici és a pocs metres de Bole Road, eix neuràlgic d’Addis Abeba. En aquesta localització, se’ns demana dissenyar un edifici singular que generi un punt de referència a la ciutat i que es reconegui des de la distància. A més, ha de ser un exemple de disseny sostenible, i així combinar la singularitat amb el respecte al medi ambient.

La forma de l’edifici es genera a partir de 4 volums que s’articulen per generar espais de circulació que s’obren cap a les vistes i s’escalonen a la part superior. A la terminació de l’edifici les façanes es converteixen en 4 pètals que tenen una triple funció: protegir la façana de l’alta radiació solar, estendre la coberta per al seu ús i generar singularitat amb una forma icònica que es pot veure a la distància ia la proximitat.

Els 4 pètals i la seva continuïtat en la façana es converteixen en la identitat de l’edifici i també fan referència al nom de la ciutat, Addis Abeba, la Nova Flor. En planta baixa, la pell de l’edifici es transforma en una pérgola amb formes orgàniques que cobreixen espais semiexteriors i l’entrada de l’edifici.

El programa de l’edifici és d’apartaments de mitja estada, amb serveis d’hotel, com un restaurant i bar en planta baixa, sales de reunions en planta primera, centre de salut en planta segona i un club social privat en les últimes dues plantes.

Tot l’edifici incorpora els espais semiexteriors com a part essencial de la seva arquitectura. En planta baixa el restaurant s’estén als jardins privats, tots els habitatges tenen una terrassa privada en cantonada i el club social té continuïtat amb el rooftop, que conté zones de trobada i dues piscines amb vista panoràmiques a la ciutat i a la muntanya d’ Entoto.

Els interiors de les residències combinen el formigó vist de l’estructura amb materials nobles d’origen local com la pedra i el bambú. També s’han incorporat peces d’artistes locals en els habitatges i en els espais comuns.

La façana de l’edifici es modela utilitzant la geometria fractal a partir d’una abstracció de la planta de l’edifici, i com la mateixa naturalesa, les petites parts de l’edifici s’assemblen a les grans.

En resum, el nou edifici combina funcionalitat amb simbolisme, perquè en una ciutat on es construeix a una gran velocitat, el projecte creixi de la cultura i els recursos locals, i d’aquesta manera, la seva arquitectura es converteixi en part essencial de la seva comunitat i del seu entorn.

Crèdits:
Arquitectura: Vilalta Studio
Director: Xavier Vilalta 
Project Leaders: Dolors Ollero, Vincenzo Fernandes
Equip de projecte: Larisa Astancai, Theodoros Mavroeidis,  Federico Melis, Magdalena Mikolajuk, Valentin Lagarde, Anna Kalvatn, Ghalia Lazrak
Arquitecte local:  ATK Building Investments
Enginyeria estructural: Michael Kebede
Enginyeria eléctrica: Fastek Consult
Enginyeria mecánica: Worede Melaku